Hoppa till innehåll

Stadsvandringar

Förena nytta med nöje. Gå en stadsvandring med vår guide och lär dig mer om vår historia.

Södermalm : I tobaksarbetarnas fotspår

Livet som tobaksarbetare på Södermalm visas här via Sveriges största tobaksmanufaktur på 1600-talet och dess ägare Jonas Österling, den första dokumenterade tobakssläkten Andersson och mästerspinnaren Peter Mynde. Vi passerar 1700-talets pipbruk och Aspelins tobaksfabrik på 1800-talet, och hör tobakshandlares klagan på priser och historier om arbetsdagarna på de stora tobaksfabrikerna.Vi tittar också närmare på de kvinnliga arbetarna och tobaksindustrins fackföreningsrörelse mot 1900-talets början som var den första med ett pensionssystem.

Mötesplats: Korsningen Hornsbruksgatan/Varvsgatan, t-bana Hornstull. Vandringen tar ca 1,5 timme.

Här kan du läsa på mer om snusets historia i Sverige.

City: På vandring med Kreuger

Följ med på en vandring i Ivar Kreugers Stockholm under det glada men omvälvande 20-talet. Promenaden utgår från det magnifika huvudkontoret för Tändsticksaktiekontoret på Västra Trädgårdsgatan 15.

Denna vandring på Kreugers tid (1880 till 1932) visar Ivar Kreugers relation till tändstickor, svenska storföretag, tidningar, film och fastigheter men även byggandet av den moderna staden. Vi tittar närmare på byggnader i city, nöjesliv, shopping, filmhistoria och Greta Garbo, Stockholms egna Mme Tussauds, mode, radio och telefon. Här får du under en och en halv timme veta en hel del spännande om ett city som inte finns längre.

Möteplats: Västra Trädgårdsgatan 15. Vandringen tar ca 1,5 timme.

Här kan du läsa på mer om Ivar Kreuger.

Endast gruppbokningar:

Pris: 2000 kr/grupp.

Södermalm

Tobaksmonopolet

City

Norrmalmstorg