Hoppa till innehåll

Säkerhetständstickan

J.S. Bagge Co:s Kemiska fabrik för Elddon grundades 1836 i Stockholm. Det var den första tändsticksfabriken i Sverige.

Man tillverkade en mängd olika typer av tändstickor efter utländsk förbild men även Eau de Cologne, lackfernissor och rakstriglar.
År 1841 blev kemisten och uppfinnaren Gustaf Erik Pasch delägare i fabriken. Han tog bort fosforn från tändsatsen och införde istället ett särskilt tändplån av den ogiftiga och mindre brännbara röda fosforn. Pasch tog patent på sin uppfinning. Den 1 oktober 1844 tillverkades de första säkerhetständstickorna. Men framgångarna uteblev – stickorna blev för dyra. Dessutom åldrades plånen snabbt. Fabriken lades ned 1848 och säkerhetständstickan föll i glömska i nästan 20 år.


Bröderna Lundström och tändsticksstaden Jönköping
År 1845 startade bröderna Johan Edvard och Carl Frans Lundström tillverkning av fosfortändstickor i Jönköping. Johan Lundström var kemist och experimenterade med säkerhetständstickan. När Pasch patent upphörde kunde bröderna Lundström få patent på en förbättrad tändsticka. 1855 medverkande bröderna Lundström vid världsutställningen i Paris. Säkerhetständstickan väckte stor uppmärksamhet. Tändstickan belönades med diplom och silvermedalj eftersom den tillverkades utan att arbetarna riskerade att drabbas av fosforneuros.


Stickan erövrar världen
Det skulle dock dröja tills 1868 innan säkerhetständstickan var konkurrenskraftig. Då hade priset på röd fosfor sänkts och tillverkningen börjat mekaniseras. Den som kom att leda den tekniska utvecklingen var Alexander Lagerman på Jönköpings Tändsticksfabrik. När Alexander Lagermans komplettmaskin togs i bruk 1892 revolutionerade den tillverkningen. Komplettmaskinen ersatte fem andra maskiner. Den matades med impregnerade tändsticksämnen i ena änden och matade ut färdiga tändstickor i andra änden. Lagermans maskin hemlighölls i 20 år innan den patenterades. Den var då fortfarande en nyhet.


Genom en rad lysande maskinkonstruktioner kunde Jönköpings Tändsticksfabrik inleda export av den svenska säkerhetständstickan. En svensk tändsticksindustri var på frammarsch.