Hoppa till innehåll

Från Columbus till portion

Snushistorien började över 500 år sedan med en resa över atlanten.

1492 upptäcker Columbus ursprungsprodukten under sin segling till Amerika. Snuset utvecklas från att vara medicinalmededel, till en produkt som drogs in i näsan. Från att ha brukats i kungahus sprider sig till de lägre skickken. Under 1800-talets industrialisering kommer det första snuset som liknar det vi har idag i Sverige, och 1977 kommer den första portionen. Lössnuset idag ser likadant ut idag som för 200 år sedan och är fortfarande grunden i svensk snustradition.

Snuset har stark påverkan på vår svenska historia. 1915 monopoliserades den gynsamma industrin för att säkra upp stadskassan - arbetarna skulle få pension och försvaret behövde rustas upp. 1994 höll snuset till och med på att fälla avgörandet i den svenska EU-omröstningen. När Sverige går med i Eu 1995 får vi ett undantag för att sälja svenskt snus i Sverige. Detta pågrund av den långa historiska traditionen och hantverket.

Snus- och Tändsticksmuseum verkar för att förvalta det historiska arvet kring snus och snustillverkning. För att bidra med det historiska perspektivet.