Hoppa till innehåll

Emelie

Museiassistent och museivärd

Emelie läser sin master i kommunikation och har jobbat på museet sedan sensommaren 2021.

Intervju: VI MÖTER TVÅ BAKOM MUSIKALEN OM SVERIGES EGNA TÄNDSTICKSKUNG

Under hösten 2022 fördesen av sveriges legender in i ljuset igen. På Kalmar Teater spelades den nyskrivna musikalen 'Ivar - musikalen' där Ivars mytomspunna historia fick liv igen. Det är en magisk berättelse vilken förde Ivar Kreuger in i ljuset igen.

Vi ville veta mer om musikalen om vår kära Krueger, vars historia såklart är så viktig för ett museum som oss, och räckte därför ut handen till en av skådespelarna i musikalen; Fanny Reje Franzén, och Michael Ländin, musikalens kompositör och produktionsledare. Och båda ställde gärna upp för
intervju.

Kunde Ivars mytomspunna liv kunnat få mer klarhet i
och med musikalen tror du?
"Ja det tycker jag. Många har sagt att de nu förstod hela historien. Naturligtvis har vi haft konstnärlig frihet men att historien gick till ungefär som vi beskriver är inte helt fel. Kostym och scenografi har också fått höga betyg av alla recensioner. 7 av 10 i historisk riktighet skulle jag gissa totalt." säger Michael Ländin.

"Det här projektet har för mig varit en alldeles ny upplevelse. Jag har spelat musikal innan men det här var första gången som jag fick chansen att inte bara spela en verklig person men också få vara den första
som gör rollen i den här historien.(...). Samtidigt så har man sådan respekt för att få spela en verklig person. Det har vart varsamt att få försöka att gestalta någon så mystiskt och fängslande som Greta Garbo. Och så har det varit för alla skådespelare. Att varsamt ta hand om dessa karaktärer som har varit verkliga människor med både det vackra och fula. Det är något fantastiskt och tragiskt med att få ta del och frammana en del av vår egna svenska historia. (...) Det har varit mycket intressant att lära sig hur han och i utsträckning det tändstickas imperium som han byggde upp påverkat både min egna hemort men också Svenskhistoria i en mycket större utsträckning." berättar Fanny Reje Franzén som spelade som Greta Garbo.

Läs hela intervjuerna här.

#IvarKreuger #ivarmusikalen #intervju #tändstickshistoria #musikal #ivar #ivar_musikalen #FannyRejeFranzén #MichaelLändin

Emelie Museiassistent och museivärd

Kvinnohistorisk visning

Snuset har gjort en lång resa de senaste trehundra åren. Från 1700-talets könsöverskridande luktsnus till 1800-talets manliga munsnus till 1970-talets, återigen könsöverskridande, portionssnus och “tjejsnus”. Under visningen får vi fördjupa oss i kvinnor och snus genom tre teman: produktion, konsumtion och marknadsföring.

Johanna Tengblad, Snus- och tändsticksmuseum, utställningscurator för utställningen Snusdynastin visar oss runt och Nanna Olasdotter Hallberg, programledare för P3 Klubben och kulturjournalist, följer med som sidekick och ställer frågor.

När? Tisdag den 1 november. 17.00 eller 18.30.
Var? Snus– och tändsticksmuseum, Skansen.
Hur? Köp biljett till den första eller andra visningen här.
Pris? 50, 100 eller 150 kr. I biljettpriset ingår inträde till Skansen.

KVINNOHISTORISK VISNING AV:
Stockholms Kvinnohistoriska besöker museer och mytomspunna institutioner och platser på jakt efter dolda historier om kvinnor. Tillsammans med specialinbjudna gäster ställer vi frågor om kvinnors liv, möjligheter och förutsättningar till historiker, guider och experter.

KVINNOHISTORIENS PLATS ÄR ÖVERALLT
Stockholms Kvinnohistoriska är ett innovativt museum som verkar i de offentliga och digitala rummen – utan egen permanent byggnad. Vi arbetar för att kvinnors historia och historier undersöks, förvärvas, bevaras, förmedlas och synliggörs publikt.

Läs mer på: https://www.kvinnohistoriska.se/kalendarium/2022/11/01-kvinnohistorisk-visning-snus-och-tandsticksmuseum

Köp din biljett här: https://www.tickster.com/sv/events/search?q=stockholms+kvinnohistoriska

Med stöd av Stockholms stad.

#snusochtändsticksmuseum #kvinnohistoriska #kvinnohistoriskvisning #snushistoria #luktsnus #arbetarmuseum #visning

Emelie Museiassistent och museivärd

Blogg: Curatorn berättar om Snusdynastin

Johanna Tengblad, curatorn bakom Snusdynastin berättar om arbetet bakom museets nya basutställning.

Emelie Museiassistent och museivärd