Luktsnusdosa i rokokostil

Under mitten av 1700-talet var luktsnus på högsta mode bland aristokrater och kungliga hov, samtidigt som rokokostilen, med sin asymmetriska dekoration, var det hetaste som fanns. Detta resulterade i flertalet luktsnusdosor i denna särpräglade stil.

Idag vill vi lyfta fram en sådan dosa från våra samlingar! Nämligen en musselformad luktsnusdosa av silver tillverkad av Lorens Stabeus, verksam i Stockholm mellan åren 1745-1778. Dosan är förgylld invändigt, har ett lock med gångjärn och profilerade sidor. Dekoren visar, likt många rokokodosor, ett mytologiskt motiv med ett par i ett landskap inramat av ornamentstilen rocaille, där mjuka c- och s-kurvor samt korall- och snäckliknande former dominerar, och voluter, snäck- eller spiralliknande detaljer. På dosans undersida finns initialerna A R graverade.

Under 1700-talet fungerade snusdosorna som statussymboler som visades upp var gång ägaren tog sig en pris. Därför var det av oerhörd vikt att de var vackert utformade och visade på utmärkt smideshantverk.

 

Dosans storlek:
Bredd: 5.8 cm
Höjd: 2.5 cm
Längd: 7.3 cm