Kulturhistorisk odling

På museet har vi en alldeles egen kulturhistorisk odling inne på verandan. I år testar vi på att odla flera olika sorter tobak, men störst fokus har vi på Alidatobak.

En av snushistoriens största legender är 'Mor Alida' - Alida Olsson. Hon började arbeta på tobaksodlingar redan som liten flicka och kom sedan att själv driva tobaksplantage i Yngsjö utanför Åhus. Hon blev en av Sveriges sista kommersiella tobaksodlare.

Hon tog fram en egen tobakssort av Virginiatyp som givetvis heter Alidatobak, vilken var speciellt anpassad för det svenska klimatet. 1964 skördades hennes sista plantor. Och varje vår odlar vi på museet "ättlingar" från denna hennes sista skörd. På så vis låter vi Mor Alidas arv växa vidare i vår kulturhistoriska tobaksodling.

Tobaksfält - en vanlig syn på Skåneslätterna för 70 år sedan

På Skåneslättarna idag syns oftast gula rapsfält, men för 70 år sedan pryddes många istället med gröna tobaksblad. Tobaksodling har en lång tradition i södra Sverige. Så långt tillbaka som slutet av 1600-talet odlades det tobak i Skåne. Arbetet med tobaksodlingarna var ett klassiskt kvinnoarbete och kunskapen gick ofta i arv från mor till dotter. Under det sena 1800-talet arbetsvandrar många kvinnor under sommarhalvåret till städerna för att hitta arbete vid någon av de större tobaksodlingarna.

Läs mer här!

Foto: Mor Alida när hon samlar tobaksblad, 1964.

Vill du köpa fröer och odla tobak själv?

Välkommen att mejla till oss på info@snusochtandsticksmuseum.se

Skriv namn och adress och hur många påsar du önskar köpa.

En påse med tobakfrön av sorten Alida kostar 50 kronor.

Information om fröerna:

Alida, Nicotiana tabacum - Tobaken som ”Mor” Alida Olsson i Åhus sparade fröer från då de sista kommersiella tobaksodlingarna lades ner i Sverige 1964. Tålig, snabbväxande och väl anpassad efter det svenska klimatet. Vacker med skira små blommor och trevlig att odla även som dekorväxt. Kan sås direkt på jord och lägges då ovanpå – täck ej över fröet. Kan även förgros innan sådd på drivbänk. Utplanteras i maj/juni efter avhärdning.

Grobarhet: minst 75%

Antal frön: ca. 150 st
Odlingstyp: Friland
Såtid (försådd): Mars
Sådjup: Ytligt
Plantavstånd: 40 cm
Radavstånd: 60 cm
Höjd: 100-180 cm
Odlare: Lars Boström

S