Hoppa till innehåll

KULTURHISTORISK ODLING

I museet har vi en alldeles egen kulturhistorisk odling. Tobaksplantorna i denna, av sorten Alidatobak, är just 'ättlingarna' från Mor Alida Olssons sista skörd i Åhus 1964.

En av snushistoriens största legender är 'Mor Alida' - Alida Ollson. Alida Olsson drev länge tobaksplantage i Yngsjö utanför Åhus, och var en av de sista kommersiella odlarna. Hon tar fram en egen tobakssort av Virginiatyp som givetvis kallas Alidatobak, vilken var speciellt anpassad för det svenska klimatet. 1964 skördades hennes sista plantor. Och varje år för vi upp 'ättlingar' från denna sista skörd. Då sår fröerna från förra årets skörd, och låter Mor Alidas arv växa vidare i vad som blir vår kulturhistoriska odling.

Tobaksfält - en vanlig syn på Skåneslätterna som försvann för 70 år sedan

På Skåneslättarna idag ser vi oftast de gula rapsfälten, men för 70 år sedan pryddes många med vackra gröna tobaksblad. Tobaksodlingen var en lång tradition i södra Sverige. Så långt tillbaka som slutet av 1600-talet odlades tobak i Skåne. Arbetet med tobaksodlingarna var ett klassiskt kvinnoarbete och kunskapen gick ofta i arv från mor till dotter. Under det sena 1800-talet arbetsvandrar många kvinnor under sommarhalvåret till städerna för att hitta arbete vid någon av de större tobaksodlingarna.

Läs mer här!

Foto på Mor Alida när hon samlar tobaksblad.