Daglig introvisning

I sommar kan du följa med på en introduktion till Sveriges snushistoria. Ingen föranmälan krävs.

När: juli–augusti
Dag: onsdag–söndag
Tid: 14.00
Var: våning 1

Välkommen till oss på Snus- & Tändsticksmuseum!

Tobaksodling

Sverige börjar äntligen grönska ordentligt och på museet fokuserar vi lite extra på tobaksodling och dess historia.

Tobak har odlats i Sverige sedan 1600-talet och även om all kommersiell odling av tobak i Sverige lades ner på 1960-talet kan vi nu se ett växande intresse.

På museet odlar vi Alidatobak på vår glasveranda. Tobaken togs fram av Alida Olsson i skånska Åhus för att passa det svenska klimatet så bra som möjligt.

Har du möjlighet att besöka oss delar vi gärna ut en påse fröer. Bor du i en annan del av Sverige kan fröerna köpas till självkostnadspris (50kr) - mejla oss på info@snusochtandsticksmuseum.se

Alidatobak är lätt att odla och funkar riktigt fint som dekorväxt med sina små ljusrosa blommor.

Missa inte att även Skansen odlar tobak! Eminente trädgårdsmästare Lars Boström har en riktigt fin odling bakom vårt museum med flera olika sorters tobak.

Varmt välkomna!

 

Luktsnusdosa i rokokostil

Under mitten av 1700-talet var luktsnus på högsta mode bland aristokrater och kungliga hov, samtidigt som rokokostilen, med sin asymmetriska dekoration, var det hetaste som fanns. Detta resulterade i flertalet luktsnusdosor i denna särpräglade stil.

Idag vill vi lyfta fram en sådan dosa från våra samlingar! Nämligen en musselformad luktsnusdosa av silver tillverkad av Lorens Stabeus, verksam i Stockholm mellan åren 1745-1778. Dosan är förgylld invändigt, har ett lock med gångjärn och profilerade sidor. Dekoren visar, likt många rokokodosor, ett mytologiskt motiv med ett par i ett landskap inramat av ornamentstilen rocaille, där mjuka c- och s-kurvor samt korall- och snäckliknande former dominerar, och voluter, snäck- eller spiralliknande detaljer. På dosans undersida finns initialerna A R graverade.

Under 1700-talet fungerade snusdosorna som statussymboler som visades upp var gång ägaren tog sig en pris. Därför var det av oerhörd vikt att de var vackert utformade och visade på utmärkt smideshantverk.

 

Dosans storlek:
Bredd: 5.8 cm
Höjd: 2.5 cm
Längd: 7.3 cm

Tändstickskonst i våra samlingar

Under 1940- och 1950-talet var det populärt att skapa konst av tändstickor. I våra samlingar har vi självfallet några härliga alster som tidigare visats upp på museet och som vi nu vill ge lite uppmärksamhet!

Först ut har vi en fiol av tändstickor som ursprungligen ägdes av Stiftelsen Solstickan.

Därefter en blomsterbukett skapad av Gunilla Skyttla i Kalmar.

Tändstickstavlan ger en vy över Eksjö torg o ca är gjord av Dick Zackrisson i Eksjö.

Slutligen har vi det ovala bordet med fanér av tändstickor av okänt ursprung.

En natt. Hela Stockholms Kulturliv. Helt gratis.

Vi är en del av Kulturnatt Stockholm 2024 - Kom och besök oss 20 april!

Vi har öppet 18.00 - 00.00 och plockar fram vackra elddon från samlingarna och pratar om uppfinningen säkerhetständstickans betydelse. Ni kan även dekorera en egen tändsticksask att ta hem. 

Varmt välkomna! 

Upptäck Kulturnattens hela program här: https://kulturnattstockholm.se/

En natt. Hela Stockholms Kulturliv. Helt gratis. 20 april 2024.

Välkomna våren med solig sticka

Vi drömmer om vårsol med denna specialdesignade Solstickan-ask av Lasse Åberg från våra samlingar.

Sedan 1936 har tändstickorna Solstickan sålts i Sverige. Till en början gick en viss andel av försäljningen till finansiering av kollo-verksamhet för stadsbarn (därav namnet). Senare breddades stödet: ”Till förmån för barn och gamla”.

Idag skänks 8 öre per såld ask till Stiftelsen Solstickan, vars syfte är att hjälpa barn och äldre människor i samhället. En stor del av stiftelsens pengar går till forskning om barnsjukdomar och geriatrik.