Hoppa till innehåll

Visningar

Kom förbi Snus- och tändsticksmuseum på en introduktionsvisning av den nya utställningen Snusdynastin!

Varje fredag-söndag kl. 14.00
Samlingsplats: En trappa ner i museet, huset Gubbhyllan

Om utställningen Snusdynstin: 2022 var det 200 år sedan snuset Ljunglöfs Ettan blev till. Bakom varumärket finns berättelsen om en familjedynasti som utmärktes av kvalitet, kortsvettning och tårar. I höst öppnade utställningen Snusdynastin på Snus- och Tändsticksmuseum.

Det går även att uppleva delar av historien online genom att gå en digital stadsvandring eller dyka ner i Ettans historia - www.snusdynastin.se

Intervju: VI MÖTER TVÅ BAKOM MUSIKALEN OM SVERIGES EGNA TÄNDSTICKSKUNG

Under hösten 2022 fördesen av sveriges legender in i ljuset igen. På Kalmar Teater spelades den nyskrivna musikalen 'Ivar - musikalen' där Ivars mytomspunna historia fick liv igen. Det är en magisk berättelse vilken förde Ivar Kreuger in i ljuset igen.

Vi ville veta mer om musikalen om vår kära Krueger, vars historia såklart är så viktig för ett museum som oss, och räckte därför ut handen till en av skådespelarna i musikalen; Fanny Reje Franzén, och Michael Ländin, musikalens kompositör och produktionsledare. Och båda ställde gärna upp för
intervju.

Kunde Ivars mytomspunna liv kunnat få mer klarhet i
och med musikalen tror du?
"Ja det tycker jag. Många har sagt att de nu förstod hela historien. Naturligtvis har vi haft konstnärlig frihet men att historien gick till ungefär som vi beskriver är inte helt fel. Kostym och scenografi har också fått höga betyg av alla recensioner. 7 av 10 i historisk riktighet skulle jag gissa totalt." säger Michael Ländin.

"Det här projektet har för mig varit en alldeles ny upplevelse. Jag har spelat musikal innan men det här var första gången som jag fick chansen att inte bara spela en verklig person men också få vara den första
som gör rollen i den här historien.(...). Samtidigt så har man sådan respekt för att få spela en verklig person. Det har vart varsamt att få försöka att gestalta någon så mystiskt och fängslande som Greta Garbo. Och så har det varit för alla skådespelare. Att varsamt ta hand om dessa karaktärer som har varit verkliga människor med både det vackra och fula. Det är något fantastiskt och tragiskt med att få ta del och frammana en del av vår egna svenska historia. (...) Det har varit mycket intressant att lära sig hur han och i utsträckning det tändstickas imperium som han byggde upp påverkat både min egna hemort men också Svenskhistoria i en mycket större utsträckning." berättar Fanny Reje Franzén som spelade som Greta Garbo.

Läs hela intervjuerna här.

#IvarKreuger #ivarmusikalen #intervju #tändstickshistoria #musikal #ivar #ivar_musikalen #FannyRejeFranzén #MichaelLändin

Emelie Museiassistent och museivärd

Kärt återbesök av Tobakskanalen

I slutet av förra året gästades vi av det charmiga och kunniga gänget bakom Tobakskanalen: Björn och Gruvfrugan!


Senast Tobakskanalen förärade oss med ett besök blev det ett helt gäng filmer från våra snusdosesamlingar och vår plantage – det inlägget hittar ni här!


Denna gång var det vår nya utställning om den Ljunglöfska snusdynastin och 1800-talets historia med tekniska landvinningar, arbetarvillkor och tillblivelsen av Ettan Lös som lockade.

Intervju med Portionssnusets Fader - Legenden Curt Enzlell

rofessor Curt Enzell – en levande legend
Det finns många olika berättelser om hur portionssnuset kom till. Enligt en av berättelserna ska vårdpersonalen på ett äldreboende i Göteborg under 1960-talet ha tröttnat på allt snusspill från de de äldre herrarna som kladdade med sitt lössnus dag ut och dag in. Därför valde de att kontakta Svenska Tobaks snusfabrik i Göteborg och be om en produkt, där snuset stoppades in i en påse likt te, vilket skulle lösa problemet med spillt snus på sänglakanen.

Att många i personalen på sjukhus och äldreboenden ofta behövde baka prillor åt äldre herrar var vanligt, och att de var trötta på det är säkert. Men att idén bara kom från deras håll stämmer faktiskt inte. Och att portionssnuset blev verklighet har vi faktiskt Curt Enzell, ingenjör, forskare och tidigare forskningschef på dåvarande Tobaksbolaget sedemera Swedish Match att tacka för.

Portionssnusets fader
Under det tidiga 60-talet visade forskningen på rökningens skadliga sidor, och Tobaksbolagets forskningschef, Curt Enzell, vart orolig. Själv var han en inbiten piprökare, tillika tedrickare. Det var i personalrummet på Tobaksbolaget det en dag hände. En sax, en tepåse, och en god idé - så var portionssnuset uppfunnet.

“Jag insåg då att jag måste sluta röka och provade då snus men fann det kladdigt, ohygieniskt och svårt att hantera i munnen under konferenser och möten då det rann och fastnade mellan tänderna.”
- Curt Enzell

Utställningsarbete - favorittändsticksaskar tar plats

NYA TÄNDSTICKSASKAR LYFTS FRAM UR ARKIVET PÅ TÄNDSTICKSPLANET - Tematik binder samman tändsticksaskarna och skapar en berättelse där de vackra designerna och färgerna på askarna kommer fram.

Efter ett besök i våra magasin bestämde vi oss för att det var dags att uppdatera de tändsticksaskar vi visar upp i utställningen Tändstickans historia. Urvalet skulle bättre spegla de vackra och charmiga askar som fanns i samlingarna. I vissa fönster lät teman spegla urvalet såsom djur och natur eller transportmedel. Vi gav även utrymme åt ”museets favoriter”. Planen är att med tiden ge plats åt fler guldkorn ur samlingen och att besökarna ska få se mer utav vår unika samling.

Under hela sommaren pågick arbetet med den nya utställningen Snusdynastin på källarplanet. Utställningen som vi skapade blev en fantastisk interaktiv resa genom sveriges arbetar-, industri- och snushistoria. På hela källarvåningen kan besökarna röra sig genom 1800-talet fram till idag genom de tematiska rummen, och även lära känna en av sveriges stora entreprenörfamiljer.

Att det skapades något nytt, spännande och underbart i källaren mitt pland byggare, målare, curator och designare, damm, borrning och research var uppenbart. Del i utställningen var såklart att välja föremål från arkiven, och vid ett besök kände vi att vi även ville lyfta tändsticksutställningen. Eller åtminstone uppdatera den. Få in lite nytt och spännande där med.

Så en dag i arkivet, då pausade vi arbetet och letandet av Ettanetiketter och foton från gamla snusfabriker för att gräva ner oss i tändsticksarkiven. Utställningscuratorn Johannna och jag (Emelie, museiassistent och social media manager) bestämde oss för att ta fram våra allra vackraste, intressantaste, och till och med märkliga tändsticksaskar för att byta ut mot de nuvarande i en monter på museet. Resultatet? En monter där alla plan där alla askar visas är tema-styrda, från natur och djur, till fordon, till våra egna favoriter där en ask även fungerar som en bingolott.

Tematiken skapar en mer genomgående tråd för varje hylla, och lyfter de vackra designerna och färgerna på askarna.

/ Emelie Conrad, Museiassistent/Social media ma

Höstlov på Snus- och Tändsticksmuseum

Under höstlovet har Snus och tändsticksmuseum öppet varje dag mellan kl 11-15.

Två trappor upp finns en liten verkstad där du kan designa din egen tändsticksask, och just nu är pysslet lite extra buuusigt.👻

Gå till sida:1 (denna sida), 2, Nästa