Hoppa till innehåll

Portionssnuset

”Huka er gubbar, för nu kommer portionssnuset!” Så lät det 1973. Då lanserade Svenska Tobaks AB nästa stora nyhet - SMOKELESS.

Om runda dosa ansågs vara revolutionerande 1967 var det ingenting mot hur man upplevde portionssnuset när det introducerades. Lanseringen blev en stor nyhet i media - alla tidningar skrev om den nya händelsen. Båda tv-kanalerna gjorde reportage om den stora nyheten. Till och med det omåttligt populära programmet "Halv sju" gjorde ett inslag om det nya sättet att snusa. Det nya sättet att snusa var tänkt att symbolisera det moderna rökfria sättet att bruka tobak.

Tanken på portionssnus var faktiskt inte helt ny. Redan 1927 fick en herr K W Nyberg i Järna patent på en snustablett som skulle bestå av snus förpackat i ett hölje av desinficerad gasvävnad. Patentet förföll utan att det kom ut på marknaden.

1965 kunde man läsa i Expressen att en herr Kurt Börjesson hade uppfunnit ett portionsförpackat snus. Dock patenterades aldrig uppfinningen.

Fyra år senare fick Göteborgsfabriken en förfrågan från ett ålderdomshem gällande praktiskt förpackat snus som de äldre farbröderna kunde använda på ett lätt och smidigt sätt. Stig Lindström, produktutvecklingschef vid fabriken, framställde i samarbete med marknadsavdelningen en portionsförpackning som testades.

Det skulle ta ytterligare fyra år av utvecklingsarbete innan man hade en färdig produkt för marknaden. Portionsförpackningen bestod av värmeförseglad aluminiumfolie i vilken det låg en prilla förpackad i ett sk våtpapper. Pappret släppte igenom snusets smakämnen samtidigt som det var mycket hållbart.

Nu fick inte SMOKELESS riktigt den framgången som man hade väntat sig och 1976 gjorde man ett nytt försök med Tre Ankare som lyckades bättre.

portionssnus 1973