Portionssnuset

1973 lanserade Svenska Tobaks AB Sveriges första portionsnus - Smokeless.

Om övergången till rund dosa ansågs vara revolutionerande 1967 var det ingenting mot hur man upplevde introductionen av portionssnuset. Lanseringen blev en stor nyhet i media - många tidningar skrev om den nya händelsen. Båda tv-kanalerna gjorde reportage om den stora nyheten. Till och med det omåttligt populära programmet "Halv sju" gjorde ett inslag om det nya sättet att snusa. Portionssnuset var tänkt symbolisera det moderna, rökfria, sättet att bruka tobak.

Tanken på portionssnus var faktiskt inte helt ny. Redan 1927 fick en Herr K W Nyberg i Järna patent på en snustablett som skulle bestå av snus förpackat i ett hölje av desinficerad gasvävnad. Patentet förföll utan att det kom ut på marknaden.

1965 kunde man läsa i Expressen att Kurt Börjesson hade uppfunnit ett portionsförpackat snus. Dock patenterades aldrig uppfinningen.

Några år därpå började Curt Enzell, anställd vid Svenska Tobaks AB, experimentera med att lägga lössnus i tepåsar för att en gång för alla bli kvitt sin pipa. Hans snusande uppmärksammades av Tobaksbolagets VD som såg till att tillsätta en nyutexaminerad civilingenjör, Tommy Ringberger, för att bilda en forskningsgrupp i Göteborg för att vidareutveckla tekniker och tillverkning av påssnus.

Ungefär vid samma tid fick Tobaksbolagets Göteborgsfabrik även en förfrågan från ett ålderdomshem gällande praktiskt förpackat snus som de äldre farbröderna kunde använda på ett lätt och smidigt sätt.

Det skulle ta ytterligare år av utvecklingsarbete innan man hade en färdig produkt för marknaden. Portionsförpackningen bestod av värmeförseglad aluminiumfolie i vilken det låg en prilla förpackad i ett såkallat våtpapper. Pappret släppte igenom snusets smakämnen samtidigt som det var hållbart.

Smokeless fanns kvar på den Svenska marknaden fram till 1979 men produktkategorin utökades år 1977 med lanseringen av Tre Ankare. Till skillnad från Smokeless, som var smaksatt med whiskey, blev Tre Ankare en storsäljare som kom att revolutionera idén om vem som snusade och var.

1983 blir Grovsnus det första historiska snusvarumärket att lanseras även som portionssnus. 1984 lanserades det första mini-portionsnuset i form av Catch mini, med en prilla till hälften så stor som portionssnus original. 1985 lanserades General som portion och 1990 började även Ettan säljas som portionssnus.

portionssnus 1973