Evelina

F.d. samlingsförvaltare

Jag är samlingsförvaltare hos oss på Snus- och Tändsticksmuseum.
På jobbet ligger mitt fokus på allt som rör våra historiska föremål, digitalisering och hur vi kan använda våra samlingar på bästa sätt. Jag vurmar lite extra för människors levnadsvillkor genom historien, det märkliga och hård fakta.

Gallring

Igår hade jag och min kollega Isolde en heldag i magasinet. När man är två där ute så är det viktigt att försöka vara så effektiv som möjligt, en del saker är svåra att lyfta och bära på egen hand. Och andra arbetsuppgifter går fortare om man är två. Det är generellt mer kånkande på små museum än vad man tänker sig. Man behöver inte gymkort.

Igår ville vi hinna avsluta en listning inför en gallring av oregistrerat material. Det kan till exempel röra sig om saker man tagit in för 30-40 år sedan med avsikt att de ska tas upp i samlingen, men som sedan av någon anledning inte längre är aktuella att tas upp. Det kan visa sig att vi redan har sådana föremål, eller att de blivit i så dåligt skick att kostnaden att restaurera och konservera dem inte är proportionerliga till deras historiska värde. De statliga muséerna har betydligt fler regelverk att förhålla sig till, men vi försöker följa de riktlinjer som finns. Rätt ska vara rätt.

När vi gallrar brukar vi skilja på saker som vi tror andra museum eller aktörer i kulturbranschen kan vara intresserade av och sådant som får gå vidare till fängelset utan att passera gå, så att säga. Det är viktigt att allt dokumenteras, motiveras och godkänns så en gallring inte går godtyckligt till. Dagens skräp kan vara morgondagens guld. Ni fattar, det är svårt att veta vad som kommer vara nästa, eller nästnästa, generationers kulturskatter. Man får tänka några varv på hur man bäst ska tjäna forskningen, vårt kollektiva minne och framtid.

Så mitt upp i allt det här fanns det inte mycket tid att fixa håret, ta selfies och sådär. Jag hann ta tre bilder som på olika sätt gjorde mig illa till mods. Valde den här till sist. Öppnade Photoshop och försökte göra det bästa av situationen. Övervägde att strunta i allt och använda ett stock photo på en gullig hundvalp istället. Ni vet hur det kan vara. Så, här nedanför bjuder jag på originalbilden och en knappt ändrad version av samma bild! Svårt att tro att jag är helt självlärd i Photoshop!

Gallring-Selfie-Museiarbetare-Snus-och-Tändsticksmuseum Museiarbetare-gallring-snus-och-tändsticksmuseum

Fotnot: Det tropiska paradiset kan ha hämtats från pixabay och har fria licenser.

Evelina F.d. samlingsförvaltare

Sommar på fältet

Tobaksfält-kvinnliga-arbetare-tobaksplantor-Snus-och-TändsticksmuseumTvå kvinnor som arbetar på tobaksfälten under 1920-talet. De visar upp sina böjda knivar att snitta och skära tobak med.

I vårt fotoarkiv så har vi flera tusen fotografier från tobaksmonopolets tid. Nu tänkte jag att vi skulle titta lite närmare på hur det kunde se ut när förmännen och tobakshandlare kom på inspektion ute på tobaksfälten i Skåne under 1920-talet.

Tobaksodling-tobaksfält-1920-Snus-och-TändsticksmuseumKvinnor som bearbetar marken och antagligen rensar bort ogräs runt de späda tobaksplantorna.

Vi vet att de till stor del var kvinnor och barn som arbetade på tobaksfälten i Sverige. Arbetsdagarna var långa, 6 dagar i veckan jobbade man, ofta var det varmt och mycket arbete utfärdes nerböjd eller hukad. Safterna från tobaksplantorna skadade huden på händerna och gjorde den brun och förhårdnad. Många kom resande från landsbygden för att arbeta på de större tobaksfälten nära städerna, så antagligen befann de sig ofta i en utsatt position långt bort från familj och bekanta ansikten, men kanske var det också lite ett äventyr. En chans att se något nytt och tjäna lite egna pengar.

Förman-Tobaksodling-Fröplanta-Snus-och-Tändsticksmuseum

En finklädd herre, troligen en förman eller potentiell köpare av tobaken poserar vid fröplantorna. Kanske ville de visa på tobakens längd.

Hur bra fotografierna i vår samling har klarat tidens tand varierar, men en del skavanker uppstod antagligen redan när bilderna framkallades en gång i tiden. Det kan man se på fotografiet nedan.

Bad-Rast-Tobaksodling-Skåne-1920-Snus-och-TändsticksmuseumTobaksarbetare som badar och leker under en paus från arbetet på fältet, Skåne, 1920-tal.

Arbetarna på Tobaksmonopolets fabriker blev oftast förvarnade när fotograf skulle komma på besök några dagar i förväg så damerna hann lägga håret och alla kunde klä upp sig lite mer än vanligt till jobbet. Huruvida fältarbetarna visste när förmän och fotograf kom förbi vet vi inte. Så kanske är det deras vanliga arbetskläder vi ser dem i eller så har de faktiskt klätt upp sig på några av bilderna. Hur som helst så hoppas jag att ni fick lite extra sommarkänsla! Glad sommar!

Evelina F.d. samlingsförvaltare

Nationaldagen till ära

Tändsticksaskar-Svenska-flaggan-Vikingar-Snus-och-Tändsticksmuseum

Askar med tändsticksaskar från vårt föremålsmagasin. Lite nationaldagskitch skadar inte.

Vi i Sverige ligger i lä när det gäller att fira vår nationaldag. Det tror jag vi alla kan enas om. Men vi på museet slog ihop våra kloka huvuden och tänkte ut något supersvenskt att fokusera på idag. Regentslängden. "Kan vi illustrera hela regentslängden med saker från våra magasin och arkiv?" Tänkte vi entusiastiskt. Och det hade vi säkert kunnat om vi tänkt ut det här lite, lite längre i förväg. Sverige har en ganska lång historia trots allt. På de små stunder jag hade till övers i två dagar hann jag harva mig bak till Kristina, med en del luckor, ska sägas. Till nästa år, på min ära, ska jag banne mig ta mig bak till Gustav Vasa. Med brasklappen: Om det här blogginlägget blir en flopp, tänker jag ut något annat. På vår instagram kan ni se resultatet, material släpps på nationaldagen, såklart.

Om du vill se mer från våra samlingar kan du titta in på Digitalt Museum, vi jobbar kontinuerligt med att förbättra bildkvalité och text.

Hoppas ni får en riktigt trevlig Nationaldag!

Evelina F.d. samlingsförvaltare

I karantäntider

Malmö-1962-Frans-Suell-Handtvätt-STM-Snus-och-TändsticksmuseumKvinna som tvättar händerna med tvål i ett omklädningsrum, Malmö, 1962. Del av reportage om den sjukförsäkring som erjböds personalen på Svenska Tobaks Monopolets fabriker.

Omklädningrum-Nässjö-Svenska-Tobaks-Monopolet-Snus-och-Tändsticksmuseum

Damernas omklädningsrum, Nässjö Tobaksfabrik, 1940-tal.

Vem hade kunnat ana för en månad sen hur hett det skulle vara med alkogel och handtvätt, eller att vi alla plötsligt skulle vara hobbyproffesorer i epidemiologi. Så vare sig ni sitter i karantän, som jag själv, eller stretar på som vanligt så har jag samlat lite inspiration från magasinen.

Tiden får utvisa hur det blir med museets öppettider. Än så länge har vi öppet som vanligt. Vi följer hela tiden utvecklingen och råden från myndigheterna. Håll ut, och glöm inte tvätta händerna!

(Inte helt hundra på det där med handtvätt än? Behöver du mer kött på benen? Klicka här för att komma direkt till 1177.)

Tvålkopp-STM-Snus-och-Tändsticksmuseum

Vägghängd tvålkopp ur våra föremålssamlingar som använts på någon av Tobaksmonopolets lokaler.

Evelina F.d. samlingsförvaltare

Odlingsåret 2020

Tobaksodling-Åhus-1920-tal-Snus-och-TändsticksmuseumFotot är taget av en K-E Sundström och visar hur man planterade ut de små tobaksplantorna på åkern i Åhus.

Idag var det äntligen dags att förså tobaksplantorna! I fjol kom vi igång alldelse för sent, så i år lovade vi oss själva att inte göra om det misstaget. Men om det blir en rejäl köldknäpp riskerar vi att plantorna fryser ihjäl, så vi har vidtagit några försiktighetsåtgärder. Fröna är satta på verandan, i soligt läge och under plast med en kupevärmare som sällskap.

Varje höst runt skördetid brukar vi utlysa en tävling för att kora den högsta tobaksplantan i landet. Håll utkik på sociala medier och här på bloggen när det närmar sig sensommaren. Hur stora plantorna blir beror mycket på vädret, men lite omvårdnad kommer man långt med. Vinnarplantan brukar vara någonstans mellan 2 och 3 meter hög. Vi får se hur vi står oss i år.

Tobaksodling-sådd-2020-Snus-och-Tändsticksmuseum Fuktighetsmätare-tobaksodling-Snus-och-Tändsticksmuseum

Evelina F.d. samlingsförvaltare

Tillbakablick

Gubbhyllan-Tobaksmuseet-Invigning-1967-Snus-och-Tändsticksmuseum

Vårt museum har några år på nacken, 1965 smygöppnade museumet på Skansen med det så kallade Tobaksrummet och sen var den stora invigningen 1968. En hel del har hänt genom åren, så jag tycker det kan vara kul med en tillbackablick, innan vår nya utställningsyta är färdig.

Utställning-1967-Tobaksmuseet-Gubbhyllan-Snus-och-Tändsticksmuseum

Invigning-1965-Utställning-Tobaksmuseet-Tobaksrummet-Snus-och-Tänsticksmuseum

Känner ni igen er? Bilden under den här texten är från källaren. Maskiner har alltid behövts förvaras längst ner i huset på grund av vikten. Gubbhyllan flyttade drygt 200 meter från Hasselbacken och därmed är konstruktionen inte riktigt vad den brukade.

Tobaksmuseet-Cigarettmaskin-Gubbhyllan-1967-Snus-och-Tändsticksmuseum

Evelina F.d. samlingsförvaltare