Kärt återbesök från Tobakskanalen!

För ett par veckor sedan gästades vi av det charmiga och kunniga gänget bakom Tobakskanalen: Björn och Gruvfrugan!
För er som inte redan är bekanta med dem kan vi varmt rekommendera ett (eller hundra!) besök på deras Youtubekanal liksom på deras webbsida. Här samsas odlingstips och recept för dig som gör sitt eget snus med historiska nedslag och annan kuriosa.


Senast Tobakskanalen förärade oss med ett besök blev det ett helt gäng filmer från våra snusdosesamlingar och vår plantage – det inlägget hittar ni här!
Denna gång var det vår nya utställning om den Ljunglöfska snusdynastin och 1800-talets historia med tekniska landvinningar, arbetarvillkor och tillblivelsen av Ettan Lös som lockade.


Gruvfrugan fick på rekordttid ihop hela två filmer från besöket, det tackar vi för!

Titta på Ljunglöfska dynastin 1 här!

Och tvåan här!

Nyfiken på att se utställningen med egna ögon? Välkommen in till oss på museet, önskar vi såväl nya som gamla besökare!

Katarina Museiassistent och museivärd

Bland dosor, plantor och drottningar: Tobakskanalen på museibesök

En mulen höstdag fick Snus- och Tändsticksmuseum ett mycket soligt besök av Björn och Leia, också kända som Bloggar-Björn och Gruvfrugan tillika hjärnorna bakom Tobakskanalen! På sin blogg, Instagram och Youtubekanal delar de med sig av odlingstips, recept och bilder från sin egen plantage och snusproduktion.

Med sig hade de, förutom stiliga gåvor i form av sitt eget merch och Grufstugans hemkörda snus, också kamerautrustning och ett gäng frågor – som nu har resulterat i två faktaspäckade filmer inifrån museets vrår. Vi tar en titt!

I del I får ni följa med in på Gubbhyllan och raka vägen ner i källaren med våra snusförpackningsmaskiner, doftorgeln, journalfilmen om odlaren Mor Alida och så en kopia av butiken Dalkullan. Varför heter Ettan just Ettan, och varifrån kommer namnet General? Hur gick det för de snusande svenskarna som emigrerade till USA och varför kunde en fabrikör i Stockholm få 30 renar som betalning för sitt snus? Svaren hittar ni här:


I del II tittar vi på dosor från 17- och 1800-talen, diskuterar det statliga tobaksmonopolet och portionssnusets tillkomst och så gör vi ett stopp i museiplantagen innan de sista bladen skördas för i år. Hur långt norrut går det att odla tobak, varför började drottning Katarina av Medici egentligen snusa och varför heter det pris och prilla? Det pratar vi om i avsnitt två:

Stort tack till Tobakskanalen för både besök och kul filmmaterial!
Varmt välkomna på återbesök, eller kanske på en av våra egna snusprovningar!

Katarina Museiassistent och museivärd

Ett par snabba frågor till personalen

FYRA SNABBA FRÅGOR TILL VERA

Vera! Nu har ju du jobbat på museet sedan i maj.
Vilken är den märkligaste fråga du har fått av en besökare hittills?
Oj! Svårt... Det kommer in massor av människor varje dag med en massvis av intressanta frågor. Några aningen knäppare än andra! Men alltid roliga och spännande. Den märkligaste frågan jag fått, och faktiskt ofta får, är om snus är medicin. Även om Katarina av Medici använde det som "medicin" mot sin migrän och att det sågs som en form av universalmedicin under 1500-talet, så klassas det ju såklart inte som det idag!

Vilket är ditt favoritrum att visa när du guidar?
1800-talsrummet! Utan att blinka! I ett tidigare blogginlägg har jag nämnt min kanske något maniska besatthet av dosor. Att föregångaren till våran nu tråkiga plastdosa, var grann och individuell! Dosan skulle säga något! Och man la stor vikt och tid vid den. Dosor formade som hundar och biblar. Dosor av mässing och dosor med kombinationslås. You name it! Vårt 1800-talsrum är fyllt med unika och roliga dosor. Dem älskar jag att visa. Och jag har uppfattningen att folk även älskar att se dem.

Berätta något du lärt dig om tändstickor som du inte kände till innan!
Att solstickspojken är inspirerad av Tummelisa! Einar Nerman, konstnären bakom Solstickan, använde en illustration han tidigare gjort av Tummelisa och som hans son Tom hade stått modell för. Så blev Tom och Tummelisa till solstickspojken!
Dessutom att få inblick i det gedigna arbete som Solstickan och Stiftelsen Solstickan utfört och fortfarande utför. Att solstickan i sin grund var och är ett projekt som bygger på välgörenhet och goda insatser i samhället - stora som små. Det inspirerar mig.

Vilken av alla doftaromer vi har på museet och som används för att smaksätta livsmedel, däribland tobak, gillar du bäst?
Kaffe! Vanilj! Rom! Whiskey! Ah! Jag kan inte bestämma mig. Jag älskar dofter, och att få möjligheten att kombinera dem är så roligt. Men om jag måste välja en... kardemumma. Kardemumma funkar till allt.


FYRA SNABBA FRÅGOR TILL KATARINA


Katarina, du började på museet i mars 2021. Hur och varför hittade du hit?
Jag har jobbat som journalist och översättare det senaste året och var lite trött på allt ensamarbete hemma vid datorn. En kompis fick syn på en annons som guide och provningsledare på detta mysiga museum och tipsade mig direkt. Jag skickade in min ansökan samma kväll och blev kallad på intervju innan frukostteet var färdigt morgonen efter!

Vilket är ditt favoritföremål på museet?
Det är omöjligt att välja bara ett! Jag gillar våra Toby Jugs – porslinskannor i form av jovialiska suputer av god rondör med snuset i högsta hugg. Men också ett antal dosor ur samlingarna: de sirliga dosorna i rokokostil med voluter och rocailler, de gustavianska dosorna med kungaporträtt, snusdosorna i form av ägarens favorithund och så dosorna vars utformning skvallrar om vad ägaren arbetar med – prästens bibelformade dosa, skomakarens i form av en sko, snickarens i form av en hyvel.

Vem, av alla de historiska personer som berörs här, är din favorit och varför?
Den dosa Axel von Fersen gav till sin kusin finns på museet, och hans liv är ju onekligen rafflande: greve, riksmarskalk, diplomat och drottning Marie Antoinettes gunstling. Inblandningen i att rädda den franska kungafamiljen, deltagandet i det amerikanska frihetskriget och så slutligen lynchningen av honom själv i Gamla stan.

Om du får vara i ett rum på museet vilket och varför?
Den soliga verandan där vi odlar mor Alidas tobaksfrön!

Katarina Museiassistent och museivärd

Det fantastiska huset – Gubbhyllan

En varm försommardag när allt är lugnt och stilla på museet finns det ändå gott om saker att sysselsätta sig med. Med dammvippan i högsta hugg för att göra varje vrå fri från damm och spindelväv slås man plötsligt av häpnad över själva museibyggnaden och all dess detaljrikedom. Huset låg ursprungligen ett par hundra meter bort intill Hasselbacken och flyttades till Skansen på 1960-talet. Husets namn Gubbhyllan kom till på 1930-talet – efter gubbarna som satt på balkongen och förtärde bland annat punch från det dåvarande schweizeriet. Traditionen med att inhysa restaurang i byggnaden är långt men sedan flytten av byggnaden till sin nuvarande plats rymmer det även vårt museum.

Och vilket hus sen!

Verandan med tobaksodling, vindsvåningen med tändstickshistorien och källarplanet med maskiner från gamla tobaksfabriker gör att huset ibland tar ett steg tillbaka och hamnar i skymundan. Detaljer från husets utseende kring 1889 syns i både ursprungliga och nyskapade interiörer. Så nästa gång du befinner dig här, titta på byggnaden och se de fantastiska kakelugnarna på mellanplanet, listerna längst fönstren på verandan, de böjda tegelvalven källarplanet och räckets fina utformning på balkongen – den verkliga gubbhyllan. Det finns alltid mer att se och upptäcka! Välkomna!

Elin F.d. museiassistent

Solstickan - ny utställning

Färgprover Snus- och TändsticksmuseumSå var vi här igen! Vi börjar närma oss öppning av en ny utställning. Denna gång sätter vi ljus på ett av Sveriges mest kända logotype och varumärke - Solstickan. Men innan vi slår upp portarna så är det mycket som ska beslutas i sista stund. Vilken färg ska vi ha på konsollerna, fungerar den nya färgen på mattan, var ska utställningsboxarna sitta osv. Inför varje ny öppning är det oerhört intensivt och man undrar om man kommer att klara det. Och på något konstigt sätt gör man det!

Elaine F.d Museichef

Väkomna in i spenaten

imageok3by.png

Augusti är min absoluta favoritmånad på museet. Skansen visar upp sin finaste sommarskrud, vädret är ljumt och lagom varmt och tobaksodningen växer så det knakar. Nu har tobaksplantorna precis börjat blomma. Mor Alidas tobakssort får stora, härliga, rosa blommor. För snusberedning rekomenderas egentligen att man knipsar av blommorna, för att ge kraft åt bladen att växa, men det tycker vi är synd, för de är ju så himla vackra! Tänk att de mikroskopiska fröerna som vi sådde i mars växer sig såhär stora på bara några månader. Det känns lika magiskt varje år. Snart skjuter plantorna upp i taket.

Och så det här med tävlingen. Traditionsenligt kommer vi, trots allt som inte riktigt är som vanligt, köra vår årliga Instagram-tävling "Högsta tobaksplantan". Ta kort på din högsta planta och hashtagga #mintobak2020 och #snusochtandsticksmuseum på Instagram och var med och tävla om fina priser från Solstickan!

Välkomna in i spenaten!

Isolde F.d. intendent