Hoppa till innehåll

Elin

Museiassistent

En bubblande nyhet!

Att få komma på nya idéer och se dem bli verklighet är något speciellt! En grå vårdag på museet pratade vi om sommarens provningskoncept och hur vi längtade att få hålla i dem igen, eftersom det är något av det roligaste som finns! Frågan uppstår om vi kan utveckla våra provningar på något sätt? Är det något som saknas? Vilken sorts provning skulle vi själva vilja gå på? Där dyker idén om en kombinerad snus- och bubbelprovning upp! Att få para ihop snussorter med olika typer av mousserande drycker – kan det bli bättre?

Sagt och gjort! Konceptet byggdes upp och vi snusexperter kallade in en dryckesexpert för att få lära oss allt om mousserande vin – historia, stilar, produktion och aromer – liksom att prova oss fram till de ultimata kombinationerna med snus. Detta eftersom snus, med sina olika smaksättningar, han höja och lyfta olika drycker, något som vi märker i våra öl- och kaffeprovningar i kombination med snus. Testgrupper har bokats in för att testa så att bubbelprovningen håller även utanför pappret – och oj vad det känns lyckat redan efter en testgrupp! Snus- och bubbel är här för att stanna!


Boka din snus- och bubbelprovning redan idag!Elin Museiassistent

Det fantastiska huset – Gubbhyllan

En varm försommardag när allt är lugnt och stilla på museet finns det ändå gott om saker att sysselsätta sig med. Med dammvippan i högsta hugg för att göra varje vrå fri från damm och spindelväv slås man plötsligt av häpnad över själva museibyggnaden och all dess detaljrikedom. Huset låg ursprungligen ett par hundra meter bort intill Hasselbacken och flyttades till Skansen på 1960-talet. Husets namn Gubbhyllan kom till på 1930-talet – efter gubbarna som satt på balkongen och förtärde bland annat punch från det dåvarande schweizeriet. Traditionen med att inhysa restaurang i byggnaden är långt men sedan flytten av byggnaden till sin nuvarande plats rymmer det även vårt museum.

Och vilket hus sen!

Verandan med tobaksodling, vindsvåningen med tändstickshistorien och källarplanet med maskiner från gamla tobaksfabriker gör att huset ibland tar ett steg tillbaka och hamnar i skymundan. Detaljer från husets utseende kring 1889 syns i både ursprungliga och nyskapade interiörer. Så nästa gång du befinner dig här, titta på byggnaden och se de fantastiska kakelugnarna på mellanplanet, listerna längst fönstren på verandan, de böjda tegelvalven källarplanet och räckets fina utformning på balkongen – den verkliga gubbhyllan. Det finns alltid mer att se och upptäcka! Välkomna!

Elin Museiassistent