Elaine

F.d Museichef

Som chef är man den som bestämmer - eller hur? Nja med tanke på att vi är ett litet museum så är det mesta ett enda stort grupparbete. Jag kommer att blogga om lite allt möjligt som rör livet på museum dock inte lika regelbundet som mina kollegor. Mitt stora intresse och passion ligger hos er besökare. Vad vill ni ha? Hur upplever ni oss? Hur kan vi bli bättre? Det är några av de frågor som jag brottas med i min jobbvardag.

Solstickan - ny utställning

Färgprover Snus- och TändsticksmuseumSå var vi här igen! Vi börjar närma oss öppning av en ny utställning. Denna gång sätter vi ljus på ett av Sveriges mest kända logotype och varumärke - Solstickan. Men innan vi slår upp portarna så är det mycket som ska beslutas i sista stund. Vilken färg ska vi ha på konsollerna, fungerar den nya färgen på mattan, var ska utställningsboxarna sitta osv. Inför varje ny öppning är det oerhört intensivt och man undrar om man kommer att klara det. Och på något konstigt sätt gör man det!

Elaine F.d Museichef

Inte bara spika och borra

Fotografering Snus- och Tändstickmuseum

Det här med att producera en ny utställning handlar inta bara om att bygga montrar och välja föremål, projektleda formgivare och snickare, hålla koll på budgeten. Man ska även klura ut hur ska vi marknadsföra eländet sedan. För vi vill ju att folk ska komma och kolla på utställningen, vi vill att de ska prata om den, vi vill ha det så efterlängtade spinnet i bruset. Därför har vi denna vecka haft fotograf på plats för att ta föremålsbilder. Dessa bilder ska vi sedan använda vårt marknadsföringsmaterial. Vi har beställt en affisch, levererat copy och bilder till extern samarbetspartner, lagt upp inlägg på Instagram och - skapat ett konto på Linkedin! Och sist men inte minst så har utställningen äntligen fått ett namn: ”Allt du behöver veta - medan du väntar på kaffet”.

Elaine F.d Museichef

Spännande

Montrar på plats

Idag kom montrarna! Nu börjar man kunna se hur det kommer att se ut när det är färdigt! Vad ska vi fylla montrarna med? Hur ska vi göra urvalet? Dessa ständiga valmöjligheter. Vi har ca 20 000 föremål i vår föremålssamling så vi har lite att välja på.

Elaine F.d Museichef

Jobb, jobb, jobb

Snus- ochTändsticksmuseum

Vi har gått in i jobbmode! Idag är det tänkt att Glenn, vår fantastiska snickare som vi aldrig skulle klara oss utan, ska tapetsera monterväggarna. Susanne, vår lika fantastiska formgivare, har skickat textmallar så är det "bara" att sätta igång med textproduktion. Det brukar innebära: ÅNGEST!! Det är nu som begrepp som "kill your darlings" blir en reel verklighet.

Elaine F.d Museichef

Mörkret sänker sig över jorden

Jag vet inte hur det känns för er men här är det mörkt, mörkt och åter mörkt. Det är tur att vi har några ljuspunkter att se fram emot. Jag tänker naturligtvis på adventshelgerna. Tänk vad mysigt att få tända ljus, pynta, köpa julgran. Många känner sig stressade inför julen. Och visst är det mycket som ska planeras och förberedas. Det ska köpas julklappar och bestämmas var man ska fira jul det här året.

Hos oss på museet är det också bråda dagar. Nu är tid för reflektion, knyta ihop säcken – vad har vi egentligen gjort under året och hur gick det? Utfallet av budgetåret sammanställas och som chef ska man skriva verksamhetsberättelse. Dessutom ska man planera framåt, för nästa år. För oss kommer det att bli stora förändringar under 2020 eftersom vi har beslutat att lägga ner butiken och göra en ny utställningsyta i museets entré. Anledningen är enkel. Vi vill visa fler föremål ur vår samling. Med en föremålssamling på drygt 20 000 föremål så är det en bråkdel som ser dagens ljus ute på museet. Föremål är till för att visas – det är min fasta övertygelse. Nu kommer vi få den möjligheten.

Men fram till den 30 december kommer det vara full ruljangs i butiken och för att vi inte ska stå med ett alltför stort lager efter nyår ger vi 20 % rabatt på samtliga varor i butiken – gäller ej tobaksprodukter. Detta erbjudande gäller från och med den 30 november. Så kom och fynda dina bästa julklappar på ett och samma ställe.

Elaine F.d Museichef

Välkommen!

Från urna till dosa Tutte Snus- och Tändsticksmsueum

Här kommer du att få följa med på vår resa när en ny utställning växer fram. Det kommer att bjudas på en massa godsaker, info om artefakter, bilder och sneakpeaks i arbetet med utställningen.

Utställningen öppnar den 2 december 2018 men den som följer oss på bloggen behöver inte vänta så länge, här kan den som vill följa arbetet när den nya utställningen växer fram. Det första föremålet som ska få se dagens ljus på bloggen är en fantastisk liten snushund. På halsbandet står det ingraverat namnet ”Tutte”. Snushundar var inget ovanligt under 1800-talet, man gjorde gärna en kopia i trä av sin fyrbenta vän. Jag kommer också att lägga upp en hel del bilder och info Facebook och Instagram – så häng med redan nu!

Elaine F.d Museichef