Fem snabba med Mjölbypartiet

Mjölbypartiet framför Mjölbypotäten i rondellen där riksvägarna 32 och 50 samt Svarvargatan och Brahegatan möts.
Foto: Mjölbypartiet.


Då och då rasslar det till i museets inkorg och vi får in frågor om karduser, snusflaskor och tändsticksasksmotiv – och begreppet "att ta en pelikan". Denna återkommande fråga ledde oss till Mjölbypartiet: gänget som utarbetat pelikantekniken, värnar snuset, ogillar Katrineholm och beskyddar King Edward-potatisen som pryder rondellen vid infarten till Viringe i Mjölby. Vi slängde iväg ett par frågor till Mjölbypartiets meme- och contentexpert Bävern!

Katarina: Vi på museet känner ju till er i Mjölbypartiet eftersom vi får in hel del frågor om vad "att ta en pelikan" innebär. Kan ni berätta lite om denna teknik och hur ni uppfann den?


Bävern: Att ta en pelikan, alternativt att göra pelikanen, innebär att en snus placeras ut i varje ”hörn” av läpparna – vänster upp, höger upp, vänster ner och höger ner. Vanligtvis används portionssnus för detta, men löspelikaner är givetvis också godkända (och eftersträvansvärda). Snusmetoden har fått sitt namn från det näbbliknande utseende som de fyra prillorna tillsammans resulterar i hos snusaren. Det var vår partiordförande som kom på metodiken medan han låg halvdäckad i ett traktordäck efter ett dussin långhylsor. Tack vare denna innovation kallas han också just Pelikanen sedan dess.


Vilket snus är mest populärt i Mjölby?


Enligt våra erfarenheter och propagandaavdelning är Ettan lös det tveklöst mest populära snuset i Mjölat. Mjölbyborna snusar med stolthet och tradition!

...och i Katrineholm?


Enligt samma propagandaavdelning är LYFT det populäraste "snuset" i Katrineholm. Det sägs även att ingen i hela Katrineholm kan öppna en flasköl med en snusdosa. Skamligt.


Hur mår Mjölbypotatisen?


Den heliga Mjölbypotäten, om vi får be, mår alldeles förträffligt. Varje dag vallfärdar människor till den för att hedra, tillbe och söka vägledning i sina liv. Ni har väl också gjort det hoppas vi?


Vilken är er bästa låt att snusa till?


Det finns många bra låtar att snusa till! Klassiker som Eddie Meduzas "Reaktorn läck i Barsebäck" och Lifvens ”Mjölkebil" blandas med fördel med modernare dängor, inte minst vår egna dunderhit ”Vi Bjur”.


Vi tackar Bävern och Mjölbypartiet för detta och river omedelbart iväg mot den heliga Mjölbypotäten!

Katarina Museiassistent och museivärd