Från luktsnus till portion - Kvinnohistoriska lyfter fram föremål från arkivet


En snusdosa från 1700talet är först ut i Stockholms Kvinnohistoriska nya föremålsfilms-projekt.


Vi är otroligt glada att tre föremål från just vår samling är först ut i Stockholm Kvinnohistoriskas nya satsning Kvinnans Sak! I det tre minuter långa filmklippet långa filmen tar Johanna Tengblad, vår Museikoordinator, med tittaren på en resa som lyfter berättelser om kvinnor kopplade till snusets historia.


Luktsnusdosan från slutet av 1700-talet är så mycket mer än ett vackert föremål. Den kan berätta för oss om en kvinnas liv och hennes relation till snus. Dosan tillhörde Charlotta Fredrika von Fersen och var en gåva från hennes kusin, Axel von Fersen. Men vad är det som gör dosan så speciell?
Förutom att vara tillverkad av den skickliga silversmeden Friedrich Fyrwald, vars dosor ansågs vara bland de finaste i Sverige under den gustavianska perioden, så speglar även dosan en berättelse om kvinnors förhållande till snus under den här tiden.


Genom dessa föremålsfilmer, som Kvinnohistoriska tar fram i samarbete med sina medlemsorganisationer, uppmärksammas museiföremål vilka ger ett smakprov på några av alla de berättelser kopplade till kvinnors liv som döljer sig i museisamlingarna.


Se filmen här!

Snusdosa från slutet av 1700-talet i 20 karat guld med orientaliska pärlor och motiv kopplade till grekisk mytologi som tillhört Charlotta Fredrika von Fersen (1756-1810).