Mysteriet om mick's mint

För två veckor sedan väckte ett inlägg vi gjorde stora reaktioner, och ett litet mysterium uppdagades.
Mysteriet relaterade till ett snus från 80-talet - Mick's Mint.

Inlägget handlade om snusdosornas formutveckling sedan början av 1900-talet. Hur snuset kunde börja köpas a i ovala 'engångsdosor' vilket utvecklades till den nya standarden. Hur dessa 'engångsdosor' sedan blev runda på 60-talet och tillslut gick från att vara i papp och plåt till plast. Det var här Mick's Mint kom in i bilden - en 80-talsklassiker med plastlock. Men reaktionerna, de handlade om innehållet!

Enligt de källor vi hade att tillgå stod det att Mick's Mint lanserades i början 80-talet som ett smaksatt portionssnus av Svenska Tobaks AB. Vi vet att portionssnuset redan då hade några år på nacken i och med att Tre Ankare hade kommit ut på marknaden 1977. Källorna berättade även att Mick's Mint såldes fram till och med 1985 och att en dosa kostade hela 3 kr och 5 öre.

Men, något stämde ju inte. Och det var något som våra kära följare yppade. Flera kommenterade och engagerade sig, och berättade att de minsann inte snusat Mick's som portion - utan som lössnus! Och så var debatten i kommentarsfältet. De skriftliga källorna vi hade sa ju portion, men våra följare som snusat det visste att det var lös. Vi lovade att vi skulle försöka ta reda på sanningen.

Så ärendet, att lösa mysteriet om Mick's Mint, om det hade funnits som lös, portion, eller båda var igång. Vi visste att vi behövde gräva i andra källor. Men vi stöter på problem. Dit vi normalt kan vända oss för att få fram sanningen och fakta fungerade inte. Vår arkivarie var på föräldraledighet. Detta var tills förra veckan.

När Evelina nu var tillbaka frågade vi om hon kunde gräva i arkiven, och några dagar senare hittar hon guld! Eller ja, hon hittar belägg som bevisar att våra följare har rätt. Neddykningen i samlingarna visar på att Mick's Mint, lanserad 1980, aldrig varit i portion utan såldes som ett lössnus á 50 gram.

Vi får tacka våra engagerade följare som får oss att gräva i historien, och gör att vi kan lösa mysterium. Även tack till Evelina som grävde fram svaren! Så var det mysteriet löst - Mick's Mint var ett lössnus!

/ Emelie Conrad, museiassistent

Emelie Museiassistent och museivärd