Sommarläsning

Nu i semestertider är tipsen på sommarläsning många – och vi förstår att ni har längtat efter en must read-lista också från oss på Snus- och Tändsticksmuseum!

Här kommer personalens snus- och tändsticksrelaterade läsfavoriter!

Snus! Historia, märken, tillverkning & konsten att snusa

av Mats Jonsson

Först ut har vi detta standardverk som inleds med en gedigen tobakshistorik. Denna följs av en guide till när och hur snuset smakar bäst och vilka sorter som passar till det slentrianmässiga mängdsnusandet, frukosten, lunchen eller aw-ölen. Jonsson är också något av en snusets Magdalena Ribbing och kommer med lite vett och etikett: man spottar inte snus i naturen – det tar tid för påsen att brytas ner, och vi skräpar inte ner på trottoarer, kaffefat eller bord - otrevligt för dem som får handskas med det. Och inget snus i toan! Boken rundas av med en mastig genomgång av över tvåhundra snussorter som Jonsson smakat, bedömt och betygsatt enligt finsmakarkonstens alla regler. Så här har Jonsson exempelvis bedömt General Classic Portion, som får 91 av 100 i betyg: “Pigg härlig doft av bergamott, citrus, te och svartpeppar. Snabb utfällning av kryddpepprig smak med citrusinslag som vilar mot stilig och stadig tobaksgrund. Ett stilprov.” Perfekt att ha med till sommarens grillfester med tillhörande snusprovningar!

Snuskungen – Ljunglöfs Ettan och det svenska snuset

av Peter Feurst, Patrik Hildingsson, Inga Junhem

Förra året fyllde Ljunglöfs snus Ettan tvåhundra år – och det firade museet med en ny basutställning om tre generationer Ljunglöf i snusproduktionen liksom utveckling och uppfinningar under svenskt 1800-tal och tidigt 1900-tal. Ni möter förbättrade snusrecept, renar som betalning för snuskaggar, arbetarna i fabrikerna och snusets spår norrut, med utvandrarna till USA - och till och med till påven i Vatikanen. För er som inte hunnit besöka vår utställning ännu rekommenderar vi starkt denna matiga skapelse med rikt material om människorna och samhällsutvecklingen kring Ljunglöfs No 1 – inklusive uråldriga snusrecept och anekdoter om Ljunglöfarnas erkänt stora näsborrar!

Prisad Planta – Om tobakdsodling i Sverige 1724–1964

av Inga Junhem

Vilka har varit involverade i den svenska tobaksodlingen och hur gick det till? I Junhems trivsamma översiktsverk lär vi oss om Harkalas (när sista plantan skördas), Carl von Linnés Alingsåsbesök, den på museet så berömda Alidatobaken, grundskaper om plantan själv, den en gång så omfattande snusodlingen i Stockholm – och så lite snushumor!

Gubbhyllan

av: Anders Fogelström, Arne Biörnstad

“För generationer av Stockholmare har Gubbhyllan blivit ett känt begrepp. Sitt namn har den – liksom det traditionsrika Flustret i Uppsala – fått efter den stora öppna verandan i övre våningen, där främst en äldre publik fann trevnad och nöje att vid ett glas blicka ut över det glada och färgrika folklivet i Hasselbackens uteservering.” Så inleds denna nätta skrift där en historik tecknas över det ljuvliga huset Gubbhyllan, där Snus- och Tändsticksmuseum finns inrymt. Folklivsbeskrivningar, teckningar av 1800-talets verandabesökare i höghatt, fotografier av studentmottagningar från 1908 – och ett gäng smakprover på sådant som serverats förr. Vad sägs om abborrar med sparris och champagne och arraks- och romtoddy? Eller för den delen restriktionsmataen som under 30- och 40-talen måste beställas för att spritservering skulle få ske som i Gubbhyllans tappning blev “Gubbtallrik”, en snäcka med någon gratin i”. “Det är ju klart att den vandrade några gånger på en dag”, berättar ett samtida vittne. Ja ni hör ju, en pärla till sommarläsning!

Här kommer brandbilen

av: Arne Norlin, Jonas Burman

Ett lästips för de minsta! Brandbilar och andra fordon är ju inte sällan ett stort intresse för de yngsta generationerna, och brandsäkerhet är nyttigt för allra åldrar! Uppe i vår tändsticksavdelning på plan tre finns en myshörna med lättlästa, färgstarka och bildande böcker att bläddra i! I Burmans och Norlins flott illustrerade bok lär vi oss om allt ifrån hur en brandbil fungerar till hur en utryckning går till. Rafflande läsning!

Ivar Kreuger

av: Lars-Erik Thunholm

Många har kusliga kriminalromaner, kittlande mystik och biografier som favoriter till sommarläsningen. Från museets sida kan vi tipsa om den gåtfulla historien om Ivar Kreuger. Här en heltäckande biografi om entreprenören som kom att kallas Tändstickskungen och hans livsbana. Framgångar, mysterier, finanskrascher och ett tragiskt slut.

De tände en eld – Svensk tändsticksindustri 1836–1996

Av: Walter Loewe, Arne Jansson, Carl Magnus Rosell

Tändstickstillverkningen har präglat, och präglar än idag, en del svenska städer. Säkerhetständstickan är exempelvis en svensk uppfinning! På museet märker vi av det stora intresset för gamla tiders färgsprakande etiketter, varav ett stort urval finns att hitta i detta maffiga verk, ihop med eldens och tändstickans historia liksom en rejäl förteckning över landets tändsticksfabrikörer!

Snus

av: Bengt Sändh

En av museets husgudar är förstås Bengt Sändh, den mångsidige allkonstnären känd för sina livsgärningar inom bland annat snus och snuskvisor. “Rullan går” är en favoritlåt hos åtminstone en i museipersonalen, och Bengt Sändhs egen snusdosa med devisen “Snus och mus är mitt förtjus – kaffe och pitt är gummans” finns på ett väl valt ställe i snusdosesamlingarna. Denna nätta bok brukar vara lätt att klicka hem online och även den ger goda tips och råd och kunskap om tobakens historia, varvat med trevliga visor och anekdoter. Midsommar är förbi men det går alltid att hitta en anledning till att återvända till Bengt Sändhs fynd ur det svenska folkdjupets visskatt, så varför inte vid nästa middagsinbjudan drämma till med:

Hwad är som eldar får känsla opp? Jo snus.

Hwad twingar tanken i full galopp? Jo snus.

Du fåfängt letar efter den rätta kosan,

Om du ej söker den uti dosan.

Ty snus gör själen i allting så upprymd och ljus.

(Ur Wisa om snuset, citerad hos Bengt Sändh)

Vi önskar er trevlig läsning!

#boktips #sommarläsning #snusochtändsticksmuseum

Katarina Museiassistent och museivärd